Verklarende Woordenlijst

Index:

Abominabel | BierBQ | Blaten | CaféPhone | DJ Bier | Het Hok | Ka | Koddig
Leunse Fuif | Lost Generation | Melleke | Neuken | P.P.O.P.V.H.J. | Proper | Purren
Respectievelijk | Rij-Be-Gijs | Schaamcirkel | Stamgast | Tering Zuipen | Twintiger
VEEST | VerGijzen | V.L.A.S.R.J.P. | Voice-Over

Abominabel: Schandalig! Dat betekent het, niet meer en niet minder.

BierBQ [tm]: Een barbeque op hand formaat. Overal makkelijk mee te nemen, en je krijgt er nog flessen bier bij ook. Wel prijzig echter, maar dat maakt niet uit, vooral als je geld genoeg hebt.

Blaten: Kenmerkend communicatiemiddel van een schaap of van een meisje uit Venray (de Dikke Tieten Straat), genaamd Anke. Wordt ook wel eens gebruikt om zinloos hard roepen of schreeuwen aan te duiden.

CaféPhone: De mobiel van Paul, op dit moment zelfs eentje met spraak herkenning, dus als je "Harses" roept, belt 't apparaat diegene op die bij die naam hoort.

DJ Bier: De DJ in Café Rongen die alle muziek draait op het grootste aantal dagen. Dat is dus Rob. Af en toe, als DJ Bier er nog niet is, neemt Gijs het over, maar hij heeft geen DJ naam.

Het Hok: Een locatie gelijk aan Café Rongen, beter bekend onder de naam "Het Ruk", waar een iets jongere groep Leunenaren zoal rond hangt. Het Hok is iets groter als Café Rongen, maar daarom niet per se gezelliger. Dit is de uitwijklocatie als het café dicht is.

Ka: Automobiel wat er niet echt geweldig uitziet, en dat is slechts sarcastisch uitgedrukt. Maar goed, smaken verschillen, en hij schijnt heel fijn te rijden, dus...

Koddig: VerGijsde uitspraak die dult op het iets lollig, grappig of leuk vinden.

Leunse Fuif: Een jaarlijks terugkerend evenement waar jong en oud naar uitkijken. In een weiland worden dan 2 à 3 duizend man bij elkaar gezet en mag er voor 12,50 de hele avond gratis gezopen worden. Een evenement dat wijd in de omtrek bekend staat als dé uitgaansgelegenheid op vrijdag aan het eind van de vakantie. Voor meer info zie Links onder Leunen.

Lost Generation: Een computertechnodancetrancebandgeval bestaande uit 2 min of meer actieve leden, namelijk The AXiD en DaBBLeR, ofwel Arno en Chris. Ze hebben al een CD, met de bekende liedjes The Dikke Job Song en Van Delft Remix. Ze hebben pas 1 live optreden gehad, maar er zullen er ongetwijfeld meer volgen.

Melleke: Een onomatopee van het woord "melken", of zoiets. Het is in ieder geval dialect, en het komt voor in de teksten van de Limburgse band, Rowwen Hèze.

Neuken: "Slang" ofwel "Plat" voor coïtus bedrijven, vrijen, sex hebben, rampetampe, en weet ik veel allemaal wat nog meer voor uitdrukkingen om het liefdesspel te beschrijven.

P.P.O.P.V.H.J: Pauls Persoonlijke Opinie Pijling Van Het Jaar. Het komt er op neer dat Paul een feest beoordeeld en uit de feesten die hij nomineerd moet aan het eind van het jaar een winnaar gekozen worden voor een van de fel begeerde Café Rongen Awards.

Proper: Dat wat het in het café in ieder geval nooit is; schoon. Proper is een "net" woord, wat eigenlijk nooit iemand gebruikt, maar het heeft ongetwijfeld een hele geschiedenis achter de rug, die ik hier wel kan gaan op ratelen, maar waar iedereen toch bij in slaap valt, dus dat doe ik niet.

Purren: Werkwoord wat veel arbeid vereist. Zich sexueel vergrijpen aan een ander(e) individu of groep. Wordt niet altijd op prijs gesteld. Mag met de carnaval met iedereen gedaan worden.

Respectievelijk: In de gegeven volgorde. Bv "Annemiek en Jan hebben respectievelijk een trein en een pop in hun klauwen." Annemiek heeft dus een trein en Jan een pop.

Rij-Be-Gijs: Gijs uitdrukking voor het woord rijbewijs. Omdat Gijs de eerste was van de groep die het in zijn hoofd kreeg zijn rijbewijs te halen, verwijzen we steeds met veel blijdschap terug naar die toch historisch wonderbaarlijke gebeurtenis.

Schaamcirkel: Datgene wat wordt beschouwd als naaktheid en preutstiviteit in geval van ontbloting, zoals de genitaliën of borsten.

Stamgast: Iemand die persoonlijk veel bij het café betrokken is en er veel te vinden is. Iemand die er dus veel is, en er veel voor doet.

Tering Zuipen: Uitdrukking van het Hok om aan te geven dat je een paar pilsjes gaat drinken. Gewoonlijk slaat een paar hier op tenminste 1 en minder dan 10.

Twintiger: Persoon die de magische grens van 20 jaar heeft overschreden en dus geen Tiener meer is.

VEEST: Een feest dat sinds 1998 op de laatste vrijdag van maart wordt gehouden. De organisatie van dit hele gebeuren is in handen van de welbedreven feestorganisatoren Arno, Bart, Chris, Frank en Theis. Het eerst volgende VEEST zal VEEST IV '01 worden, en is gepland op een vrijdag in maart 2001.

VerGijzen: Een zelfstandig-, bijvoegelijk-, of bijwoordelijk- naamwoord TOTAAL uit zijn context rukken en ergens anders waar het TOTAAL niks mee te maken heeft, voor gebruiken. TOTAAL is hier hetgege waar het om draait.

V.L.A.S.R.J.P.: Staat voor Verschrikkelijk Lieve & Aardige Schommelende Ruige Jessie P. Ooit verzonnen door (wie anders dan) Arno. Waarom? Don't ask...

Voice-Over: De stem die altijd door de luidsprekers schalt in een voetbalstadion, in een supermarkt of een dergelijke instelling, maar waarvan de persoon niet gezien kan worden. Ongeveer te vergelijken met een DJ op de radio.

« Café Rongen Today