De Historie

Ook aan de historie maak ik mijn handen niet vuil, maar heb ik iemand ingehuurd die in het algemeen door het leven gaat als Rob, maar in het weekend (waar woensdag dus ook bij hoort) opeens DJ Bier heet. Hier komt 'ie dan:

Ik vond de History iets of wat tegenvallen (Sorry Ruudje) dus zal ik zelf een poging wagen:

In den beginne waren er de Revers. De Revers waren een stelletje ongeregeld met Aussi's en Scooters en Nike Air Max en Hakkûhmuziek. Ze hingen de godsganselike dag buiten wat te kloten, tot grote ergernis van de buurt. En toen werd het winter en de Revers kregen het koud. En het voorstel om elke keer bij iemand thuis te gaan zitten werd niet goed ontvangen door de Rever-ouders.

DUS zochten ze een plekje waar ze binnen 4 muren konden zitten en op zaterdag voordat ze naar de Steeg gingen een heel kratje bier konden nuttigen. En dat plekje werd een garage aan 't Sparveld.
Als een soort territorium werd deze ruimte afgebakend door de Heineken-muur, op elke baksteen werd een etiketje geplakt met het wonderspeeksel van Gijs.

Toen werd er een heuse tafel neergezet, een halve ping-pong tafel nog wel. Lekker stabiel is anders, maar je moet wat he? Gijs had nog een oud kacheltje thuis staan want die hadden net CV en als we daar met z'n allen omheen gingen zitten en heel hard hijgden dan kwam het kwik op de Big-Ben thermometer misschien wel boven de 10 graden C. In deze barre maar leuke tijd was er een ventje dat de Revers achterna liep te vervelen met z'n irritante harses maar die werd snel weggejaagd door hem een flesje pis te laten drinken en hem op z'n irritante harses te tetteren. Zijn reactie: het flesje "bier" was lauw (maar verder OK) en dat blauwe oog kwam omdat Herman op nieuwjaarsdag aan 't werken was. Ja ja... De garage werd verder opgesierd met knipsels van lekkere wijven uit de TV gids van Smoogy op de deur (playboy-posters werden al snel verboden door de hogere macht).

Na een korte onderbreking omdat er een muurtje midden in de garage werd gebouwd wat vervolgens een keer of 526 betegeld moest worden, ja Paul werd tegelzetter, en daarna weer werd afgebroken, barstte het feestgeweld pas echt los. De voor-muurse periode was er al sprake geweest van "Café Rongen", als grapje dan, maar nu kwamen er echte plannen. Na goedkeuring en toestemming van de eigenaresse van de garage werd dit pand omgedoopt in Café Rongen. Er kwamen echte huisregels (sommige tevergeefs bleek later), een echte koelkast gevuld met koele Heineketjes, nog een paar posters, en een echte oude stereotoren met platenspeler! Alle rotzooi werd achter een maagdelijk wit doek opgesteld waarop de Stamgasten hun naam schreven. Er werd een financieringsplan opgesteld voor de zes overgebleven Revers, die zich nu stamgast mochten noemen, en Café Rongen trad onofficieel in werking in de zomer van 1998. Op 22 (?????) augustus was het dan eindelijk zover: De OFFICIELE opening van Café Rongen, compleet met Manders-tent op het "terras", en een heerlijke barbeque. Smoogy was bijna vermoord toen een grote klauwhamer centimeters naast zijn harses naar beneden donderde. Er werden leuke fotoos genomen, en Rudy ging later ergens anders zuipen. Voor dit feit werd hij meteen gestraft, want sindsdien heeft hij een buikwand van niks en vomeert hij op zondag al het bier wat er zaterdag zo hard inging net zo hard weer uit.

De inboedel van het Cafe breidde zich langzaam uit: Posters, knipsels, Ernie en EngelBert en enkele "gevonden voorwerpen" sierden het Café steeds meer op. Maar met het verstrijken der dagen werd het weer winter. En koud. Erg koud. En het kacheltje van Gijs trok 't niet meer. En de Tempex die vakkundig was aangebracht op de garagedeur hield ook niet veel kou tegen. En de vloer trok koud op. Dus werd er besloten om tapijt neer te pleuren, de garagedeur goed te isoleren en een huisdier aan te schaffen: Morphy. Morphy was een beestje dat lekker warm deed hijgen, maar dat bleek lang niet genoeg om het (toch geisoleerde) Café te verwarmen. De Big-Ben thermometer kwam niet boven de 15 graden uit. Er kwam een nieuwe tafel en echte stoelen, er werd een echte kachel aangeschaft die het wel goed deed, en er kwamen steeds meer CD's. Het waren de dagen van Bohemian Rhapsody, Losing my religion en Hoje Woh. En van het pas verkregen dartbord. Absoluut hoogtepunt in die periode was de "Café Rongen viert Kerstmis" experience met bijbehorende film: "Cafe Rongen - The Movie". Compleet met Kerstboom en origineel stalletje.

In 1999 kwam Café Rongen echt tot bloei: er kwamen steeds meer en vaker gasten, de nieuwe stereo-installatie kreeg steeds meer goeie CD's te verwerken, en ondanks een paar klachtjes werd de buurt niet helemaal gek van de herrie. Zo werden de weekends altijd feest. Over de eerste helft van 1999 valt niet veel meer te vertellen, het Café was volgehangen met dingetjes dus er kwam niks bij en er gebeurde niks buitengewoons. Maar toen kwam de Zomer ( met hoofdletter Z) van 99. Aiaiaiaiaiai. Met Venrayse kermis werd er al goed geoefend in het heisen van de goudgele koele godendrank, en toen moesten we nog op vakantie naar Renesse. Wat daar allemaal is voorgevallen kun je op de fotoos zien. Zo werd het eerste seizoen, 98-99, succesvol afgesloten. Nu draait het Café weer op volle toeren, en hebben we al enkele spectaculaire optredens achter de rug (Buttplugged, DJ Pappie en zelfs een kort maar krachtig optreden van Lost Generation!). Het ziet er naar uit dat het seizoen 99-2000 nog meer feest, bier en katers gaat brengen!

Dat kwam inderdaad uit, maar toen wist nog niemand dat 2000 het laatste jaar van Cafe Rongen zou worden! Maar goed, ik begin bij het begin. In de zomer van 1999, als mensen zoals Arno, Chris, Bart, Frank en Theis, en soms ook Claire ook steeds vaker in Cafe Rongen te vinden zijn, gaat Cafe Rongen de digitale snelweg op, oftewel toen werd deze internet-pagina uit het niets te voorschijn getoverd. Arno wierp zich op als webmaster en tot op de dag van vandaag doet hij dat nog steeds voortreffelijk. Ook werd een begin gemaakt met de Cafe Rongen Top 25. Dit begon als een grap, maar is uitgegroeid tot een maandelijks terugkerend ritueel wat meestal toch een beetje extra sfeer gaf. Arno, Bart, Chris, Theis en Frank begeven zich op vakantie naar Blankenberge en Paul, Rudy, Juul, Gijs en Rob gingen dus naar Renesse. Smoogy ging naar Texel. Ook leuk. Bij de kermis in Venray wint Paul Snuitje (later Sint Snuitje) maar toen kon nog niemand vermoeden dat deze hond euh.. dit paard uit zou groeien tot mascotte van Cafe Rongen. In Augustus doet de WC-Experience zijn intrede in het Cafe, op CD dan, en er zouden nog vele CD's volgen. Het was in deze tijd dat Paul de Rooie Wodka ontdekte en elke zaterdag zat was. En.. Arno introduceert de Schenk CD's! Eindelijk goede muziek, bij elkaar genapsterd door de webmaster himself. Nooit meer Abba!

In Oktober doet Happy Hour zijn intrede. Van 8-9 uur bier voor 1 gulden. Nieuwe Zuipkaarten raken hierdoor nog sneller vol, en het Cafe zelf ook. Superdrukte met het optreden van DJ Pappie, waar trouwens een zeer mooie fotoreportage van bestaat. En is er geen herrie in Cafe Rongen, dan maakt Cafe Rongen wel herrie op iemand anders zijn feestje (of niet, Luc met de kuif?). En toen liep 1999 alweer tegen het einde, maar niet voordat Someren langskomt, de kerstboom wordt gezet en Arno en Emmy hun verjaardag vieren met de Top 25 van December. En dat rode spul heette Fiero. Hik! Ja, en toen werd het jaar afgesloten met een millenniumfles Heineken, een millenniumfeest bij Martens, voortgezet bij De Steeg, en voor sommigen nog een millennium-ei bij Swinkels. En zo rolden we 2000 binnen, met op 1 januari het millennium-stekker-probleem-optreden van de Puppies, waar we meteen maar nieuwe T-shirts van bestellen. De nieuwe eeuw begint dus goed, met verder nog de allereerste Cafe Rongen Top 50 Allertijden! Ook mensen van het Hok zijn nu regelmatig in Cafe Rongen te vinden, zodat de superdrukte ervoor zorgt dat er alleen nog maar plaats is voor hangtafels en de buurt af en toe genoeg krijgt van de herrie. Tsja, sommige mensen zijn nooit jong geweest... En dan is het tijd voor Carnaval! Ondanks verwoede pogingen van sommigen bij de Maxis bestaat er geen eensgezindheid over de pakken, totdat besloten wordt als Raad van Snuitje door het leven te gaan. Jawel, op 4 februari werd Snuitje officieel gepresenteerd als Prins van Cafe Rongen, en Paul werd vorst. De rest werd dus lid van de Raad, wat inhield dat we witte overalls aantrokken met een schitterende tekening van Prins Snuitje erop. In de tussentijd viert Anke een overgetelijke verjaardag, verkleed Arno zich als Super-Homo en verblijven we met z'n allen een avond en nacht in Someren.

En dan is het echt tijd voor Carnaval! Prins Snuitje waakt vanaf zijn paal over de Raad, maar het helpt niet veel. Arno bewaart zijn Saterol wel erg lang... Elke dag eindigt in de Leunsche Duinen, waar op de laatste dag ook onze paal het leven moet laten. Na Carnaval zorgen Veest III en de Muziekfeesten een afwisseling op het normale weekend, dat wil zeggen na Cafe Rongen naar 't Podium of de Shuffle (op vrijdag) of naar De Steeg (op zaterdag). Dan wordt het zomer en Cafe Rongen draait op volle toeren. Andre verlaat de Steeg, en het weer wordt beter en beter. Op vrijdags na Cafe Rongen lekker een terrasje pakken wordt vaste prik. En het werd beter... Een aantal Cafe Rongen leden worden kampioen met Leunen A1, en over voetbal gesproken, het EK begint en er worden enkele wedstrijden in Cafe Rongen of LEO gevolgd. Verder geen commentaar over het EK (sukkels!). Ondertussen sierde Cafe Rongen de kermis in Leunen door vaak aanwezig te zijn, en eigenlijk werd elke gelegenheid aangegrepen om te zuipen in ons mooie Cafeetje. Helaas zorgde dit af en toe voor wat (geluids-) overlast, maar had niemand van de buurt de kloten om dit aan ons zelf te komen melden. Er werd besloten het Cafe te sluiten aan het eind van 2000. Het einde van een tijdperk kwam dichterbij.

En dan, in Juli, als Cafe Rongen bijna 2 jaar bestaat, valt het doek al. En dan bedoel ik niet dat grote spandoek in cafe Rongen zelf. Een geweldige mierenplaag teistert de voormalige garage, en het moet helaas gesloten worden. eerder dan verwacht komt er einde aan de Top 25, de zuipkaarten, de hangtafels en de bierstank die dit Cafeetje kenmerkten. Een ludieke veiling van oude Cafe Rongen troep bracht centjes in het laatje voor: De vakantie in Blankenberge! Frank, Bart, Arno, Chris, Theis, Paul, Smoogy, Gijs, Juul, Rudy en Rob maken Blankenberge onveilig en vinden nieuwe begrippen uit zoals "Zwarte Dinsdag", "een meter tosti's" en natuurlijk "De Bever". Laatstgenoemde werd onze nieuwe mascotte nu we diezelfde vakantie Snuitje moesten afmaken. Meteen op de vakantie volgde de Kermis in Venray, en meteen daarop de Leunse zomerfeesten. Het is eigenlijk een wonder dat iedereen nog leeft. Voortaan gaan we op vrijdags bij iemand thuis indrinken en zaterdags begeven we ons maar naar LEO, waar in korte tijd een tafelvoetbalcompetitie zeer populair geworden is. De Steeg wordt steeds meer voorspelbaar dus zoeken we ons heil maar ergens anders, afwisselend Time-Out, Apollo Zeilberg, Palladio (gaap!), of een of ander feestje. En bestond Cafe Rongen als Cafeetje op zich niet meer, de lol ging wel door! Ook de internetpagina werd steeds meer uitgebreid (tafelvoetbal, soap enz.) en verbeterd. Maar goed, zo liep ook 2000 op z'n eind. In November werd het geweldige concert van Rowwen Heze bezocht, en ging Gijs eindelijk aan de plastische chirurgie. Het jaar werd afgesloten met een spetterende sylvester-party in de Wetteling. En zo is Cafe Rongen uitgegroeid van de naam van een garagebox tot de naam van een vriendengroep van 11 man + aanhang. Het is jammer dat we niet meer een vervangend Cafe Rongen hebben kunnen vinden, maar zoals het nu gaat is ook niet verkeerd. We kijken uit naar wat de toekomst ons gaat brengen, en tot het moment dat Paul zijn eigen cafe opent zal LEO onze zaterdag stamkroeg zijn.

DJ Bier

« Café Rongen Today