Dr. Elwin's Column

JAWEL! Dr. Elwin is terug, en dit keer met een maandelijkse column over het Leven, het Heelal, Café Rongen en de rest. Zijn oude "Vraag het Dr. Elwin" rubriek is natuurlijk nog altijd bereikbaar, evenals het Orakel.

Welkom beste mensen bij mijn column. Na een korte vakantie van bijna een jaar dacht ik dat het wel weer leuk zou zijn om eens een stukje te schrijven voor Café Rongen. Mijn goede vrind het Orakel is helaas niet meer teruggekeerd van zijn vakantie naar Colombia, dus jullie zullen zijn voorspellingen moeten missen. Maar goed, ik zal maar eens beginnen...

De Kerk
Tja, de Kerk. Wat moet je er nou mee aan? Geloof me, ik geloof in God, maar ik geloof niet dat de kerk de manier is om dichter tot hem te komen. Daar hebben ze door de jaren verschillende andere manieren voor gevonden. Maar goed, het is kerst en mijn vrouw vond (want in tegenstelling tot priesters mogen doktoren wel trouwen, hoewel... ik geloof niet dat daar regels voor zijn) dat we na 25 jaar onthouding toch maar eens naar de nachtmis op kerstavond moesten gaan. Maar we moesten wel een half uur tevoren vertrekken, anders konden we niet meer zitten. Een half uur later zat de kerk nog niet vol...
Het dameskoor zingt, de blaaskapel blaast en de pastoor pree... zingt? Je verzint het niet. Een zingende pastoor. Straks krijgen we na de zingende baars en de zingende pastoor nog een kruisje van Jezus dat, als je langsloopt, "The Body of Christ" zegt! En direct daarop als je vergeet om "Amen" te zeggen "I will send famine and wild beasts against you, and they will rob you of your children; pestilence and blood shall pass through you; and I will bring the sword upon you. I, the LORD, have spoken." (Ezechiël 5:17). Ik zie ze al over de toonbank vliegen...
Afijn, de pastoor zingt, maar gelukkig is de ouderwetse preek gebleven. Maar het is kerst en eerst moet er "Gloria" gezongen worden net zoals de engelen dat deden "voor de herders om het blijde nieuws te verkondigen. De lichten zullen aangaan en de kerkklokken zullen gaan luiden." Geschrokken roep ik tegen mijn vrouw "Donder en bliksem! Ging dat vroeger ook zo?". Maar het valt mee, we zitten onder een flikkerend TLetje.
Dan komt het mooiste. Het uitdelen van de communie. Dat vind ik maar een vreemde aangelegenheid voor een kerstmis. Mij hebben ze altijd vertelt dat kerstmis wordt gevierd om de geboorte van Jezus te vieren. Op zich niks mis mee, maar om dan in de mis nou het laatste avondmaal, en dus de dood van Christus, nog eens na te spelen terwijl we vieren dat hji geboren is, dat vind ik een beetje frappant. "Blijf dit doen om mij te gedenken" zal hij toch niet zó letterlijk bedoelt hebben? Ik kan me voorstellen dat een chronisch zieke op zijn verjaardag niet graag hoort dat hij over 4 maanden dood gaat. Kunnen we daar niet een paar dagen mee wachten?
Al met al is het uur zo voorbij. Lekker afgewisseld met muziek en zang, en dan vooral kerstnummers, en een interessante preek, dus het was geen zware bevalling, hoewel er wel even oponthoud was toen de communie werd uitgedeeld en sommige oudjes hun rollator even in elkaar moesten zetten.
Dus wat moeten we nou met de kerk? Ik denk dat iedereen die vraag zelf maar moet beantwoorden. Ik moet zeggen dat ik als man van de wetenschap het wel leuk vond in de kerk. Voor mij was het een vorm van vermaak, misschien moet iedereen het maar zo zien. Een plaats waar mensen bij elkaar komen om te praten over hun geloof, met leuke anekdotes, en waar men samen liedjes zingt. Als ik het me goed herinner was dat vroeger precies zo, dat wil zeggen in de Middeleeuwen.
Wat ik me wel afvraag is waarom de misdienaars altijd van die jonge knapen of meiden zijn? Afijn, dat wordt stof voor de volgende column van mij. Tot volgende maand.

Gegroet
Prof. Dr. Elwin

« Café Rongen Today